Doneer nu

8 oktober 2021

Een FASD gezin.

Ik heb er heel veel respect voor , wat jij allemaal doet met je kinderen .

De hele vakantie week onderneem je activiteiten .

Specifiek Gericht op en vooral met je kinderen .

Waar is je eigen tijd.

Wat doe je voor jezelf ?

En waarom blijf je niet gewoon een paar daagjes lekker thuis , ontspannen met het gezin ? Af en toe een boekje lezen. Lekker bankhangen dat werk .....

Dit zegt een vriendin tegen me .

 

Ze heeft zelf twee kinderen die zich zelfstandig prima kunnen vermaken .

Gaan naar hun kamer, spelen een game .

Komen naar beneden eten een beetje ,praten gezellig , en vertrekken naar een vriend.

Alleen op de fiets .Tot later mam!

Bij thuiskomst begroeten ze mam weer. Kus mam. Hoe was het zoon.

Gezellig vertellen Over wat ze hebben gedaan .

Gaan samen eten en af en toe een discussie ,vooral over de bedtijden , gewoon zoals in vaak andere gezinnen ook gebeurd . .

Gewoon gewoon !

 

En probeer dan maar eens uit te leggen waarom ik zoveel uitstapjes maak met de kinderen in de vakantie.

Het lukt me nog steeds niet .

Want het is een complex gebeuren dat FASD.

Thuis blijven een hele dag in een week wil lukken . Maar de rest van de week kan gewoon niet .

Misschien dat iemand anders het duidelijker dan mij kan uitleggen. Ik doe een poging.....

 

Als ik het dan met vriendin vergelijk...

 

Boven :

 

3 kinderen waarvan een de kleinste zich zelfstandig kan vermaken tot op zeker hoogte . Het is een peuter puber .Zegt genoeg .

Oudste gaat niet alleen naar haar kamer wegens angst. Wil nabijheid. Middelste gaat wel naar zijn kamer , maar luistert alleen muziek of zoekt cijfers op in een boekje .En nog een boekje en nog een boekje. Of schrijft cijfer op en een schrift en nog een schrift en nog een schrift ..Onderwijl zijn muziek harder en harder zettende .

 

Oudste durft wel als Middelste boven is , maar alles word gepakt en weer ergens neergelegd , en weer iets word gepakt en neergelegd. Eind van de ! 15 ! minuten kan moeder hele grote schoonmaak houden boven . Dus boven spelen kan mits met veel begeleiding en duidelijkheid . En dat dus drie keer .

Tussendoor vieze onderbroek verschonen . Een gillende keukenmeid wegens eng geluid gerust stellen en peuter puber uit middelste kamer plukken wegens op bed springen stiekem...

 

Beneden:

 

Als er rust in huis is, zit er een op computer, een op televisie en een op een spelcomputer . en ik zit vanuit een strategisch punt alle schermen in de gaten te houden. Prikkelvrij voor 2 met koptelefoon op. Ze komen dan tot rust hoe gek het ook klinkt . Maar goed pedagogisch verantwoord is het niet om het de hele dag te doen

 

Dus een dag is ingepland met activiteit afwisselend met schermtijd. Als er een dag thuis in zit . De activiteit kan wisselend zijn knutselen, hut bouwen, koekjes bakken, spelletjes, fietsen En niet alle drie tegelijk maar zo ingepland dat elk zijn beurt krijgt .

Als tegelijk is komt er nog meer planning bij kijken .

 

Fietsen:

Al eens proberen te fietsen met een kind die alle vogeltjes ziet behalve waar hij fietst. Een die 9 keer goed fiets en de 10 de keer wegens visus problemen ergens tegen op knalt . En gelukkig zit er nog een achterop . Het is dan in het hoofd vooruit plannen schakelen nadenken .Voor mij dan !

 Wie fietst waar. Wat komen we tegen. Hoe lossen we het op als er een valt .Welke gevaarlijke punten komen we tegen en wat zijn mogelijk valkuilen (onverwachte auto , voetgangers etc) . Onder het fietsen instrueren ..Op de stoep blijven. Nee ik zeg op de stoep ! Nee niet weg stoep. Stop stop stop stop nu STOP! Pfff weer net op tijd ...Let op daar is een paal fiets er niet tegen aan. Bam Boem ja hoor die paal bedoelde ik inderdaad... tis maar een puntje op de ijsberg hoor..

Ben nog maar op de helft Kort gezegd .

Vertellen lukt niet : Ze onthouden het vaak niet . Als ze het onthouden vertellen ze het direct terwijl ze door anderen heen praten.

 Bedtijd discussie veranderd hier soms ook in complete boosheid oudste, omdat een dag later er een verandering is op bijvoorbeeld school .

Boosheid in de vorm van . Je bent mijn echte moeder niet . Ik wou dat ik dood was . Ik wou dat jij dood was, ik ga niet huilen dan. Alle niet nette woorden komen weer langs . Liefst word er ook nog met wat gegooid.

Leuk naar het theater met de klas had de juf bedacht ... . Dag van te voren papier mee. Zodat ik niet de voorbereiding kan doen ..Zo gaan jullie heen van zo tot zo laat . Kijk dit gaan jullie zien: Ik zet dan you tube aan. Zo gaat het .

Nee boosheid want haar vastigheid is weg !

Maar soms ook een ellendelange discussie drie keer nee helpt echt niet! 9 uur is 9 uur. Ja maar half 10 slaap ik pas. Jammer dan 9 uur is 9 uur. En elke avond weer. Net of ze elke avond weer verzint dat ze om half 10 wil slapen. Ze slaapt dus pas tegen 10 uur met geluk en veel gemopper en uitlokken. En met nog meer boosheid half 11.

 Dus ja lieve vriendin, ik ga weg met de vakantie . Man is aan het werk en ik heb drie kinderen en soms twee die niet zo gewoon reageren. Smorgens schermpjes en smiddags een ontspannen voorgeplande uitgelegde rustige overzichtelijke duidelijke prikkelvrij mogelijke voor elke leeftijd activiteit met de kinderen ondernemen . Soms tussendoor ook een flexibel uitje,soms weet ik het even niet , in overleg met de kinderen. gelukkig vinden ze in de auto rijden heerlijk prikkelvrij dus vaak een rondrit is al een ontspanning ....En het werkt .We zijn redelijk ontspannen.

Tussendoor een kind een dagje naar de pgb begeleider, en andere dag andere kind .

 En op alle gebieden redden we zo het elke vakantie weer zonder dat oudste hele huis verbouwd boos is of de jongeren pest , middelste alleen schermpjes , knopjes of cijfers alle dagen kijkt en ik onderbroeken blijf uitwassen ,en jongste middelste of oudste uitlokt en ik alleen politieagent begeleider verzorger etc speel en vervolgens halverwege de middag al kapot ben. Het moet leuk blijven voor mijn kinderen maar ook voor mij! Dus ja ik ga weg..

Wij zijn gewoon ongewoon!

We zijn een fasd gezin

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram