Doneer nu

15 oktober 2021

Eten en drinken

Eten en drinken

Het voedsel en drinken op een normale manier tot je nemen . Ook een onderwerp wat veel langs komt bij ons mensen met fas kinderen. Drama's hebben we er nooit om gemaakt ooit eens geleerd een kind kun je niet pakken op zindelijkheid slapen en eten en drinken . Als eten klaar is is het klaar en bord weg. We geven iedereen wel de tijd die het nodig heeft . 

Dochter gaat goed hoor . Heeft van klein af aan al spruiten gelust . Ze ruikt eraan en eet het dan. Drinken net zo . Klinkt normaal is niet helemaal normaal . Eten ruikt ze aan , ruikt het niet goed dan eet ze het niet. Het is een echte warm eter . Brood heeft ze nooit gewild . Brood mee naar school zitten vier happen uit en de rest komt terug . Drinken pakt een glas giet voor helft vol met siroop , andere helft met water en giet het zo naar binnen. Binnen een seconde haar glas leeg. Kan zo drie glazen met wat voor drank ook naar binnen gieten .  Bord warm eten. Ze is als eerste klaar . Ze schuift de vork vol . Gooit het naar binnen kauwt drie keer en slikt het door . Zeer Volle bord is binnen vijf happen leeg en ze verveelt zich de rest van de tijd aan tafel. 

Zoon kan hetzelfde maar dan omgekeerd. Wat een drama's . Als kleintje van bijna 3 jaar toen hij bij ons kwam  kon hij dus niet zelfstandig drinken. Het drinken werd via een spuit in de wangzak gespoten en zo slikte hij het door. En zelfs dan verslikte hij zich helft van de tijd . Wat heeft dat veel kind overgegeven. En met een hele hoop geduld liefde en verschillende aankopen van verschillende bekers , maar vooral geduld geleerd hetzelfde maar dan uit een beker in de wangzak doen. En zo zijn we langzaam steeds een stukje verder gekomen . Eten was geen probleem dat ging goed. Maar het drinken nog steeds drama. Hij giet het naar binnen . Hij kan niet zuigen en het opdrinken. Nee giet een klein slokje . Doet daarna pas mond dicht , wacht even en slikt het door . En die kleine slokjes gaat erg langzaam. Mond dicht doen om beker lukt niet . Logopedie heeft hem met veel geduld en jaren training geleerd om grote slokken te doen . Ging goed , tijdje niet gedaan en vervolgens is hij het weer kwijt. 

We hebben er ook nog een normale eter/ drinker kind bij. Wat een genot om te zien hoe een "normaal"  kind eet en drinkt. Kind geeft gewoon aan nadat ze iets ziet, nee lust ik niet hoef ik niet. Drinken gewoon grote slok na grote slok. Kauwen is goed en doorslikken ook. Geen drama,  tussendoor gezellig kletsen. Eet smakelijk kunnen zeggen. Aangeven als buik vol is . Nee hoor buikje vol mama hoef niet meer . Zelf aangeven als ze nog iets te drinken of eten wil. Ook wel een keer fijn om mee te maken. Maar dan zie je ook des te duidelijker dat het bij de andere twee helemaal niet zo normaal gaat .

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram