Doneer nu

13 oktober 2021

FASD en rijles

We kregen van een rij instructeur een vraag: Ik ben gespecialiseerd in rijles bij autisme, maar nu heb ik iemand op les die FAS heeft. Ik loop tegen allerlei problemen aan. Kunt u mij helpen met praktische tips?

Tja, hierover zijn naar ons beste weten geen onderzoeken naar gedaan, dus hebben we de volwassenen met FAS zelf gevraagd of ze een rijbewijs hebben en hoe dat is gegaan. Hieronder hun ervaringen:

-Ik durf echt niet te rijden, ik ben al bang als ik naast iemand zit. Ik begin er dus niet aan!

-Ik vind het juist fijner om zelf te rijden, dan heb ik de controle!

-Ik heb mijn rijbewijs al 10 jaar, het gaat prima. Ik heb er echter wel heel lang over gedaan. Zowel theorie als praktijk. Ik vond het erg moeilijk.

-Ik ben begonnen in een schakelauto, maar dat lukte me niet. Ik ben daarom overgestapt op een automaat. Dit bevalt me prima. Ik heb mijn rijbewijs al heel wat jaren.

-Ik ben begonnen in een schakelauto, maar na één les ben ik al overgestapt naar een automaat. Nadat ik zo mijn rijbewijs heb gehaald heb ik na een jaar alsnog mijn rijbewijs in een schakelauto gehaald. Maar ik rijd nog steeds in een automaat, vind ik veel fijner.

-Blijf vooral rustig en leg de dingen goed uit, en heel vaak. Ik schiet snel in de stress.

-ik heb uiteindelijk een faalangstexamen gedaan. Toen lukte het.

-Ik heb ook concentratie problemen maar met auto rijden ontspan ik en lukt het me wel om goed gefocust te blijven. Ook raakte ik in de stress soms met lessen maar mijn instructrice speelde daar super goed op in en nam de tijd om me te kalmeren enzzz en nu is rijden echt genieten......o ja ik rijd een schakel auto

-Iets vertellen onder het rijden: het komt vaak niet aan. Zet daarom de auto stil en geef dan uitleg. We zijn geen sterren in luisteren en doen. Commando’s opvolgen is niet nuttig want daar leren we bar weinig van. Auto rijden kost 125% van onze aandacht. Luisteren naar iemand naast je die je niet mag/kan aankijken is dan een dingetje.

-Ik heb er anderhalf jaar over gedaan, maar het is me gelukt.

-En niet beginnen aan lessen als de theorie nog niet op zak is. Het is verleidelijk maar we hebben een slecht korte termijn geheugen en het moet er echt goed inzitten.

-Ook al gehoord van anderen dat de plaats op de rijbaan iets is. (mijn instructeur is uiteindelijk midden op straat gaan staan en laten zien hoe smal een auto eigenlijk is. Ik zag het niet. (hij had al wel 100x gezegd, iets meer naar links rijden. of meer naar rechts.) Zijn baas zag onze verhitte discussie en loste het op.

-Kijk 100 meter voor je... en kentekenplaat moet precies tussen de 2 strepen uitkomen. Duh,,,, nu ik kan rijden is dat dus logisch, maar ik heb altijd in de auto gezeten aan de passagiers kant. Andere kijk he.

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram