Doneer nu

28 november 2020

Gedrag bij FAS kinderen

Toch maar even verder in de zoektocht naar de kenmerken van FASD bij mijn kinderen

Een laag IQ hebben ze, mijn beide oudste kinderen.

Julia zit op 1 jaar achterstand en een IQ van 80, Stijn zit op dik 2 jaar achterstand en een IQ van 70 en wat Sofia betreft is het nog afwachten maar we verwachten dat ze hoger uit gaat komen.

Sociale emotionele problemen

Julia is erg lief en sociaal. Maar ze heeft toch wel erg veel moeite om afspraken te maken met vriendinnen. Ten eerste vergeet ze vaak dat ze iets heeft afgesproken. Vervolgens komt vriendin zich dan al bij mij melden dat ze een afspraak heeft met Julia. Dat scheelt, haar vriendinnen kennen haar en weten dat ze wel vaak de afspraak weer vergeet. Maar stel: ze wil een vriendin te spelen vragen en vervolgens ziet ze net dat iemand anders ook vraagt, dan doet Julia het echt niet meer, haar vragen. Want stel, die vriendin zegt nee!! Wij zijn dus het vangnet voor het regelen van speelafspraken. Gaan wij geen speelafspraken maken voor haar, dan heeft ze gewoon niemand te spelen. ‘k Heb het wel eens geprobeerd: me er niet mee bemoeien. Een half jaar lang geen kind te spelen gehad in huis! Werkt dus niet echt. Als de buurjongen zei: “ Spring in de sloot !”, dan sprong ze echt. Nu kan ze al beter inschatten dat dit niet zo slim is. We zien wel tegen de pubertijd op. Want inschatten kan ze niet goed. ‘k Ben bang dat ze erg gevoelig is voor jongeren met drugs en drankproblemen. Wat als haar iets aangeboden wordt, zal ze weigeren?

Stijn vindt iedereen leuk en aardig en kan echt niet inschatten wie hij beter niet kan vragen. Dus hij vraagt spontaan een jongetje te spelen van judo. Ik ken het hele kind en gezin niet, dat zijn dan wel erg bijzondere ervaringen die we mee maken.

Sofia weet heel goed wie ze wel en niet lief vindt, op dit moment heeft ze nog een uitgesproken mening.

Psychische problemen

Julia kan niet schakelen van het een naar het andere. Ze heeft geen overzicht en met spannende situaties heeft ze echt een planbord nodig. En dan nog vraagt ze het 1000 keer. Ze is ook erg angstig en blijft echt niet in het donker alleen beneden. Als kleintje was ze ook erg opvliegend en zeer snel over haar toeren. En niet bereikbaar dan.

Stijn is een en al goedzak. Niet angstig, vroeger wel. Beetje gespannen en nieuwe situaties vindt hij juist geweldig, dit is voor hem echt een kik.

Sofia is een dametje dat precies weet wat ze wil. Kan erg dwingend hierin zijn.

Hyperactiviteit

Julia heeft diagnose ADHD, Stijn gedraagt zich als een ADHD er en bij Sofia verwachten we diagnose ADHD. Erg rustig is het in dit huis niet:)

Het grote voordeel is dat bij ons alles heel gestructureerd is. Niet teveel externe prikkels. Verjaardag vieren doen we (helaas) in een paar keer voor de rust. Met niet teveel mensen tegelijk. Standaard worden de kleren elke avond klaargelegd. De tassen ingepakt de avond van te voren. Elke dag tussen de middag komt Julia thuis eten om de prikkels van het overblijven te ontlopen. Elke dag staan we op dezelfde plek op het schoolplein te wachten. In huis hebben we veel overzicht ingebouwd. Dus duidelijkheid alom waardoor je al veel externe prikkels buiten sluit. Soms saai, alles standaard maar o zo duidelijk voor de kinderen, waardoor ze zich nog steeds staande kunnen houden in de maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram