Doneer nu

4 februari 2022

Geheugen

Vraag, Quiz, Denken, Antwoord, Brein

Heyhoi! Ik ben S, 22 jaar en ik ben op mijn 16e gediagnosticeerd met FAS. Eén van mijn grootste struggles met FAS is mijn geheugen. Daar wil ik graag iets over vertellen.   

Mijn geheugen werkt anders dan bij de meeste mensen. Heel vaak kan ik daar wel om lachen maar soms is het ook echt super vervelend. Ik kan wel een aantal voorbeelden noemen:

 • Veters strikken
  Ik koop eigenlijk altijd schoenen met veters, dus dan zou je zeggen dat veters strikken een peulenschil zou moeten zijn, toch?
  Ik kocht drie jaar geleden een paar schoenen zonder veters. En als je nieuwe schoenen hebt gekocht dan wil je die dus altijd aan. Dat was in mijn geval ook zo. Ik liep twee weken lang op deze schoenen zonder veters. Op een gegeven moment deed ik toch maar weer mijn sneakers aan, maar ik kreeg het niet voor elkaar om de veters gestrikt te krijgen. Ik schaamde me kapot en durfde niemand te vragen om mij even te helpen. Gelukkig bestaat YouTube en kon ik even kijken hoe dat ook alweer ging, dat strikken.
  Ik was erg geschrokken over dat ik zomaar niet meer wist hoe je je schoenen strikt. Ik wist niet dat mijn geheugen soms zo slecht functioneert. Ik durfde het ook een hele tijd aan niemand te vertellen. Toen het zo ter sprake kwam, barstte ik in huilen uit. Ik was boos, teleurgesteld en ik schaamde me vooral heel erg. Gelukkig kan ik er nu wel om lachen, het was meer de shock dat ik zoiets vergeten was.
 • Hoe was je weekend?

Dat is natuurlijk een hele normale vraag. Maar ik heb de grootste moeite met deze vraag. Ik heb meestal namelijk geen idee meer. Meestal noem ik dan maar iets wat ik dan meestal doe, zoals voetbal kijken. Ik vraag dan ook al gauw hoe iemand anders zijn weekend was, zodat het niet meer over mijn weekend gaat. Ook vragen als wat heb je gisteren gegeten, weet ik ook echt niet meer. Eerst schaamde ik mij hier ook heel erg voor, maar nu heb ik daar niet zo’n moeite meer mee. Ik zeg dan nu ook meestal dat ik het niet meer weet.

 • Films

Ik heb een abonnement op de Pathé, ik bezoek de bioscoop 1-2 keer per week en thuis kijk ik ook Netflix of andere streamingsdiensten. Toch kan ik de inhoud van sommige films helemaal vergeten zijn. Een paar jaar geleden had ik bijvoorbeeld alle Marvel films gekeken, maar toen er weer nieuwe films uitkwamen in de bioscoop was ik vergeten wie wie was en überhaupt waar het over ging. Daarom ging ik dus ook laatst met mijn vriend alle Marvels opnieuw kijken. Op zich is dit wel een voordeel, dan kan je films gewoon weer met plezier opnieuw kijken.

In het dagelijks leven heb ik natuurlijk ook heel vaak last van mijn minder functionerende geheugen. Ik moet bijvoorbeeld soms pakketjes retourneren, en dan kost het mij veel moeite om na het inpakken alles weer opgeruimd achter te laten. Dan vergeet ik de schaar, het plakband etc. op te ruimen. Hier heb ik zelf niet per se last van maar mijn huisgenoten natuurlijk wel. Voor anderen kan dit ook als lui overkomen, maar ik doe dit niet met opzet. Ik ben supersnel afgeleid (bijv. als de hond naar mij toekomt, of ik hoor een raar geluid, etc.) en dan lukt het niet meer om achterom te kijken. Daarom zegt mijn moeder ook altijd: direct doen, zodat er zo min mogelijk ruis op de zender is. Ook dingen als een boodschappenlijstje maken en naar sport gaan kosten mij veel moeite.  Alles bedenken wat ik nodig heb, en dan nog vergeet ik heel vaak om alles mee te nemen (en sta ik zonder handdoek in de zwemtas).


Gelukkig kan mijn geheugen andere dingen weer heel goed onthouden, zoals:

 • Memory
  Vroeger won ik altijd alle potjes. Tegen wie ik ook speelde, het was onmogelijk om meer combinaties te scoren dan ik deed. Toch wel gek he, dat het spelletje letterlijk ‘geheugen’ heet en ik hier heel goed in ben.
 • Stampen
  Voor mijn studie toegepaste biologie had ik vaak toetsen over soortenherkenning van flora en fauna en dan moest ik ook de Latijnse naam weten. Hier had ik echt totaal geen moeite mee, ik keek 2-3 keer naar het Latijnse woord en ik had het opgeslagen in mijn hoofd, terwijl mijn klasgenoten hier de grootste moeite mee hadden.

Ook ben ik heel goed in dingen als woorden leren van een vreemde taal.

Het is best lastig om met zo’n slecht functionerend geheugen in deze maatschappij te functioneren, omdat alles altijd heel snel gaat. Ik heb er gelukkig al veel van geleerd en heel veel foefjes aangeleerd  om het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Ik hoop dat mijn verhaal voor jou ook interessant/leuk was om te lezen. Misschien herken je jezelf er ook wel in?

Groetjes,

S

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram