Doneer nu

8 oktober 2021

Het fijne van voorspelbaarheid

Hij huppelt voor me uit. “Straks komt de uil, die wijst de weg! En er komt ook nog een kikker.

Een kikker? Klopt dat wel? Ja hoor, er komt een kikker.”

We wandelen in de vakantie in een bos. Er is een pad uitgezet voor kleuters. We lopen het pad voor de derde keer. Ik had het uitstapje de eerste keer zorgvuldig uitgezocht. Hij houdt niet van nieuwe dingen, nieuwe plekken. Toen ik vertelde wat we gingen doen wilde hij niet mee. We stapten uit de auto en hij wilde er niet uit. We halen hem er met veel overredingskracht rustig uit. Het is er rustig, geen andere mensen dichtbij.  Hij geniet van het bos, het geruis van de blaadjes. Hij ziet de paaltjes die de weg aangeven en wijst ons de weg. Nu heeft hij de controle.

Nu zijn we er voor de derde keer. En het pad is nu superleuk! Hij huppelt voor ons uit, wijst alles aan en geniet.

Zo gaat het altijd. Nieuwe dingen; hij durft er niet aan te beginnen, vindt het eng, zoekt voortdurend naar het vertrouwde, zijn eigen wereldje. We proberen hem er steeds een beetje uit te halen door hem nieuwe ervaringen aan te bieden. We moeten het goed doseren en het moment kiezen. Maar als het dan lukt zijn we supertrots op hem!

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram