Doneer nu

8 oktober 2021

Het hoofd

Het hoofd

Het viel mij zelf in eerste instantie niet zo op. Mijn eigen kinderen hadden ook niet zulke hele grote hoofden. Maar later kwamen we er in de praktijk wel achter dat het hoofd van mijn pleegzoon toch wel kleiner was dan gemiddeld. Veel kleiner. Omdat hij al als baby de diagnose FAS kreeg werden we niet al te ongerust als het hoofdje steeds gemeten werd. Klein, te klein, maar ja, dat wisten we al.

Ik heb nog even opgezocht waarom dit meten zo belangrijk is:

Het bijhouden van de hoofdomtrek  is belangrijk omdat MRI-onderzoek heeft aangetoond dat de omtrek van het hoofd (de afstand rond het grootste gedeelte van het hoofd) bij baby's en jonge kinderen een cruciale indicator is van de hersenontwikkeling. Als je weet dat het hoofd van een kind twee derde van zijn groei doormaakt tijdens de eerste twee levensjaren, kan je al raden hoe belangrijk het is dat de ontwikkeling van bij de geboorte goed wordt bijgehouden.

En als de hersenen kleiner zijn, achtergebleven in ontwikkeling, dan zal de schedel ook kleiner blijven, de grootte van de hersenen bepaald hoe groot het hoofd wordt, het groot de schedel wordt.

Het ging pas opvallen toen hij zijn eerste bril moest toen hij een jaar of 6 was. De kindermodellen waren hem allemaal veel te groot. We weken uit naar de peutermodellen. Een paar jaar later speelde hij buiten, petje op. Hij verzamelde petjes, maar ze waren zonder uitzondering te groot. Ik naaide de achterkanten meestal vast. Een vriendje, een paar jaar jonger, vroeg of hij het petje ook even op mocht. Natuurlijk. Maar het paste helemaal niet. Veel te strak. Even weer een eye-opener.

Als jong volwassene moest hij voor een bril vaak zoeken tussen de kindermodellen, en dat was niet leuk. Het voelde niet goed, en het deed hem beseffen dat er iets met hem aan de hand was. Dat hij anders was. En daar wil hij het liever niet over hebben. En dat hij voor zijn brommerhelm tussen de allerkleinste maten moest kijken vond hij ook niet leuk. Niet stoer.

Maar ach: brommer rijden zelf is toch al stoer genoeg, vindt u niet?!

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram