Doneer nu

8 oktober 2021

Het maakbare kind

Niet alles in het leven is maakbaar, repareerbaar. Soms lopen wij als ouders daar keihard tegenaan. We zijn zo verwend, gewend aan oplossingsgericht denken. Je detecteert een probleem. Prima. Dan gaan we dat oplossen. We schakelen iedereen die we kennen en nog niet kennen in. We googelen ons suf. Dan vinden we een remedie, een therapie. Na een aantal sessies, afspraken of therapieën is het probleem aangepakt, opgelost en afgevinkt. Tja, dat zouden we zo graag willen. Altijd. Overal. Maar helaas. Zeker voor onze kinderen met FASD gaat dat niet op! Natuurlijk. We lopen ons de benen uit het lijf, we vechten voor ze, strijden voor ze, zoeken voor ze, geven nooit op voor ze. Maar we kunnen niet alles voor ze repareren. We kunnen niet ongedaan maken wat er stuk is gegaan in hun hoofd toen hun moeder alcohol dronk tijdens de zwangerschap.

Ze zijn niet maakbaar, onze kinderen. Niet te repareren. Moeten we dan maar stoppen met alle hulp? Nee, zeker niet! We kunnen ze op zoveel terreinen helpen, hulp inroepen, begeleiden, vooral niet loslaten, beschermen. Maar af en toe moet je als ouder even stilstaan en nadenken. Wat ik nu doe, is dat in het belang van het kind? Wordt het er gelukkig(er) van? Verbetert zijn/haar leven er door? Als je zoveel en zolang vecht voor je kind en zo vaak tegen een muur aan loopt is het soms moeilijk om even afstand te nemen en je eigen functioneren te beschouwen. Strijd ik nog wel de goede strijd?

Ik wens alle ouders toe dat ze af en toe even uit de routine stappen en tijd nemen om na te denken. Niet alles is maakbaar. Soms is het zoals het is. Met alle gebreken, problemen, valkuilen en lichtpuntjes.

Het is en blijft een lastig onderwerp. Het kind uitdagen, de ontwikkeling stimuleren of gas terug nemen. Wanneer doe je het goed? Dat kun je als ouder niet alleen aan. Daarbij heb je klankborden nodig! Gebruik hulpverleners, pleegzorgwerkers, je collega FASDopvoeders daarvoor!!

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram