Doneer nu

28 november 2020

Hoera, ik ben Jarig

Welk kind is er niet blij en zenuwachtig wanneer het bijna jarig is. Dagen, of soms zelfs weken wordt ernaar uitgekeken, kalenders afgestreept, verlanglijstjes gemaakt. Zo spannend om weer een jaartje ouder te worden. Vaak geeft de dag zelf, of wanneer het gevierd wordt, veel stress.


Hier kijkt ze altijd enorm uit naar haar verjaardag. De avond voor de grote dag neemt ze zichzelf voor om vroeg naar bed te gaan, want als je snel slaapt, is de nacht snel voorbij. De voornemens zijn goed, de uitvoering lukt niet zoals gepland. Zenuwen gieren door het lijfje, vingers worden gebeten en er moet minstens 10 keer geplast worden voordat de ogen dan eigenlijk dichtzakken. 

Ons verjaardagsritueel is al jarenlang hetzelfde. Zingend word je wakker gemaakt door alle leden van het gezin en dan krijg je cadeautjes, op bed. De jarige in kwestie blijft vaak stil in bed liggen, doet alsof ze de grootste moeite heeft om wakker te worden, laat de cadeautjes links liggen. Zo spannend is het. Na wat aanmoedigende woorden wordt het papier verwijderd, maar dat gebeurt niet al te enthousiast. Daarvoor is het te spannend. 


Nadat de cadeautjes zijn uitgepakt, is het tijd om naar beneden te gaan. En daar hangen dan slingers. Ook dat is een ritueel dat al jaren zo gaat, maar toch is het ieder keer weer spannend of er wel slingers en ballonnen hangen. 


Dan is het wachten op visite. Steeds weer voor het raam kijken of opa en oma er al zijn, zo stressvol. Wanneer de bel gaat, is het feest. De visite wordt binnengelaten, er wordt gefeliciteerd en er worden cadeautjes uitgepakt. Maar na een minuut of tien, de visite is net aan het eerste kopje koffie begonnen, wordt er gevraagd wanneer iedereen weer weg gaat. Het is te druk, te lawaaiig, te spannend.

Net als de verjaardagsrituelen hebben wij ook een ‘rustig-worden-ritueel’. Op het bed van papa en mama, met natuurlijk wat lekkers en dan in alle rust een filmpje kijken. De jarige zien we bijna de hele dag niet meer. Zij zit boven. We gaan regelmatig even kijken of even wat lekkers brengen.

En wanneer de visite weg is, komt de jarige jet weer uit haar schuilplaats. Bij navraag blijkt ze een leuke verjaardag te hebben gehad en ze is blij met haar cadeautjes. Op naar volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram