Baby’s en kinderen met FAS/D hebben vaak een bijzondere verwerking van hun zintuigelijke prikkels. De zintuigen (sensoren) brengen informatie naar het brein. Zien, horen, ruiken, proeven, tast, warm/koud, pijn. Al deze prikkels komen hard binnen en veroorzaken snel overprikkeling en vermoeidheid. Kinderen vinden het daarom lastig om “voorrang” te geven aan de prikkel die op dat moment belangrijk is. Moet ik naar juf luisteren? Of ga ik plassen? Ik ruik iets geks, wat is dat?
- Heeft het kind problemen met harde geluiden? Of kan het niet werken in de klas vanwege alle geluiden? Koop een gehoorbeschermer.
- Heeft het kind last van het licht, de zon? Een petje en zonnebril maken al een verschil.
- Een kind kan een sterke voorkeur hebben voor geuren en ook een sterke afkeur. Ga samen op onderzoek uit naar geuren en benoem of het kind het lekker of vies vind ruiken. Denk ook aan de geur van wasmiddel, shampoo en zeep.
- Maak geurpotjes: kleine potjes met een watje met een paar druppels geurstof, bijv. wasverzachter, spiritus, vanille, munt, ammoniak, koffie, citroensap, etc.
- Kinderen hebben soms problemen met te gekruid eten, maar even zo vaak hebben ze een voorkeur voor sterk gekruid eten, of scherpe snoepjes bijv.
- Soms is de tast verstoord en heeft het kind letterlijk pijn onder de douche, of aanraken is vervelend. Sensorische integratietherapie kan daarbij goed helpen, dit kan via een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut of logopedist. Meer weten?https://www.youtube.com/watch?v=bAcr1OxDMsg&t=6s Kijk naar hulpverleners aan het woord/fysiotherapeut en pre logopedist.
- Veel ouders melden een verstoorde pijnbeleving. Soms ervaren ze heel veel pijn van een klein krasje, maar blijft een gebroken pols onopgemerkt. Blijven opletten dus!
- Teveel prikkels (bijv in een drukke omgeving of wanneer er (te) veel van het kind wordt gevraagd) leiden snel tot een woede-uitbarsting of huilbui. Houd goed in de gaten of het kind overprikkeld raakt en haal het op tijd uit de situatie weg om te ontprikkelen. Het kind heeft vaak zelf niet in de gaten wanneer het te veel wordt.