Doneer nu

Primaire en secundaire problematiek

Primaire en secundaire problematiek

De hersenbeschadigingen bij FAS/D zorgen voor directe problemen, zoals hyperactiviteit, leerproblemen, tics, autistisch gedrag en andere. Dit noemen we primaire kenmerken of primaire problematiek. Met deze problemen moet het kind, het gezin, de school mee leren omgaan.

Secundaire kenmerken/problemen kunnen ontstaan als de begeleiding en hulp niet voldoende blijken te zijn. Het is een hele uitdaging om deze secundaire kenmerken te voorkomen.

Welke secundaire problemen worden veel gemeld?

  • Psychische problemen. Meer dan 90% van alle mensen met FAS/D ontwikkelt tijdens het leven een psychische aandoening. Vaak wordt hierbij depressie en angststoornis genoemd.
  • Het kiezen van een geschikte school is een hele uitdaging. 60% van de jongeren met FAS/D verlaat vroegtijdig de school.
  • 60% komt in aanraking met politie/justitie in verband met crimineel gedrag.
  • 50% wordt tijdens zijn/haar leven wel eens opgenomen in een instelling, denk daarbij aan een verslavingskliniek, gevangenis of psychiatrische kliniek)
  • Ongepast seksueel gedrag: 50%
  • Alcoholen/of drugsproblemen: 30%

Ook interessant

Lees meer

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram