Doneer nu

9 oktober 2021

Moederdag

Jaren geleden woonde ik een lezing bij over autisme. Aan het woord was een psychotherapeute, zelf moeder van twee inmiddels volwassen kinderen met autisme. Ze vertelde over haar verjaardag. Al een week van te voren liet ze de kinderen weten dat ze jarig zou worden en wat er dan zou gebeuren. “O ja”, zo reageerden de zoon en dochter, “we komen taart eten”. “En wat nog meer?” vroeg de moeder. “We nemen iets voor je mee, een cadeau”. Tevreden wachtte ze de verjaardag af. Maar ze mocht blij zijn als de kinderen kwamen, een cadeau waren ze vergeten, en het kon zo maar zijn dat er twee weken later nog een bloemetje werd aangeboden. Ze had er mee leren leven.

Ik herken dit heel goed van mijn kinderen met FAS. Ik twijfelde eerst hoe ik om moest gaan met moederdag. Moest het uit henzelf komen? Of moest ik ze dit echt gaan aanleren? Ik besloot tot het laatste. Ze moesten leren hoe zicht te gedragen als iemand jarig was of bij moederdag en vaderdag.

Vanmorgen had ik dan ook geen hooggespannen verwachtingen op moederdag. Ze waren goed voorbereid. In de afgelopen week was het gesprek meerdere keren via reclame op moederdag. En hoe fijn het voor een moeder was om één keer per jaar even niet te hoeven zorgen, maar vertroeteld te worden. Op moederdag kwam ik beneden en iedereen ging zijn/haar gewone gangetje. Eenmaal aan het ontbijt vroeg ik aan de jongste: Is het vandaag een speciale dag? Hij dacht diep na. Nee, volgens hem was het een gewone zondag. Ik probeerde het met een hint. Ik wees naar de kast waar het cadeau klaarstond. Er daagde iets. Ik kreeg het cadeau met een dikke zoen. De anderen werden wakker. Ik kreeg meer zelfgemaakte knutsels. Blij mee! Mijn grote dochter met FAS slaapt uit. En lang. Ontbijt op bed kan ik wel vergeten. Zou ze iets voor me gekocht hebben? En ja hoor, ik krijg een cadeau. Van haar. Ze heeft het onthouden, iets gekocht en aan mij gegeven. Ik ben blij trots en ontroerd.  Maar ik moet toch echt wel zelf de vaatwasser vullen en de was ophangen, want het is nu wel weer genoeg geweest. Vinden ze allemaal. Moeders moeten moederdingen doen. Ook op moederdag.

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram