Doneer nu

9 oktober 2021

Op straat

Mogen we even op straat spelen?

Mijn kids van 6 en 7  met FAS kijken me verwachtingsvol aan. Meestal mag het niet, maar ze spelen zo leuk het laatste kwartiertje. We wonen in een beschermd hofje, dus verkeerstechnisch kan het. Maar: kan het ook echt? Ik twijfel even, maar het komt me eigenlijk wel even goed uit. Kan ik snel even…….

OK, het mag! Joepie!!!! Ze rennen weg. Ik ga lichtelijk nerveus aan de slag met mijn klusje. Was dit verstandig? Ik moet ze toch eens loslaten, af en toe proberen wat al mogelijk is, toch?

Het zit me toch niet lekker, na 5 minuten ga ik toch even kijken. Laconiek komt de oudste er aan lopen. De mamma van Isabel komt zo even met je praten hoor mam! Ik vraag argwanend: Waarom, wat is er dan? Nou, gewoon, zegt hij gedecideerd, ik zei: @#%$* en stomkop en Hou je bek tegen haar. Ik zak door de grond. Wat was er dan gebeurd? vraag ik. Hij kijkt mij verwonderd aan. Niks hoor, we liepen daar gewoon.

De tweede is er inmiddels ook. Ze schudt van het lachen. Mam, het was zo leuk!! De mamma van Isabel werd heel boos. Hahahaha.

Ik tel tot 10. Zo neutraal mogelijk (ze zien de stoom uit mijn oren gelukkig niet) vertel ik dat je niemand mag uitschelden en dat je geen lelijke woorden mag gebruiken. De oudste kijkt verbaasd alsof ik dit voor het eerst vertel, totaal nieuw is dit voor hem, de jongste lacht alleen maar nog harder.

We oefenen: Zo meteen gaan we aanbellen bij Isabels mamma en wat ga je dan zeggen: Sorry, ik mag geen lelijke woorden zeggen en schelden. Ik zal het niet weer doen.

De deur gaat open en het lesje wordt opgedreund. Ik kijk verontschuldigend naar de moeder. Ze reageert begripvol, maar neemt de excuses serieus in ontvangst.

Kom op kids, we gaan weer in de tuin spelen! De straat: een stapje te ver, over een paar jaar misschien…….

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram