Doneer nu

11 november 2022

Persbericht

PERSBERICHT

11 november 2022

Alcoholschade als gevolg van drinken voor en tijdens de zwangerschap veel complexer dan lange tijd is aangenomen.

Jubilerende stichting Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) pleit voor betere diagnose en begeleiding

Van FAS naar FASD

De Nederlandse Stichting Foetaal Alcohol Syndroom vierde gisteren in Zutphen haar 20-jarig bestaan. Eén van de meest opmerkelijke bevindingen van deze bijeenkomst is dat duidelijk werd dat de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik voor en tijdens de zwangerschap voor het kind veel groter en complexer zijn dan vaak wordt gedacht. Niet alleen de overduidelijke gezichtskenmerken (zoals een dunne bovenlip en smalle kin) kunnen een gevolg zijn van drinken tijdens de zwangerschap maar ook tal van gedragsstoornissen zoals ADHD en autisme. Deze gedragsstoornissen, aangeduid als FASD (Foetaal Alcohol Spectrum Disorder), worden in de praktijk vaak niet op de juiste manier gediagnostiseerd waardoor adequate behandeling uitblijft. Om hier nadrukkelijk op te wijzen is gisteren besloten de naam FAS stichting te wijzigen in FASD stichting.

FASD hulpverleners delen hun kennis en ervaring

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan heeft de FASD stichting de bestaande theoretische en praktische kennis over de diagnose en de behandeling van kinderen met FAS en FASD gebundeld in een speciale jubileumuitgave. Deze kennis is in Nederland o.a. opgedaan in de 3 speciale FASD-klinieken die Nederland kent (in Zutphen, Groningen en Winschoten). Hier kunnen moeders en kinderen met vermoede FASD en FASD-problemen op deskundige wijze worden begeleid.

In de jubileumuitgave wordt o.a. gewezen op het feit dat veel problemen kunnen ontstaan doordat er alcohol wordt gedronken voorafgaande aan al of niet geplande zwangerschap.

Bijna 1 op de 5 vrouwen (25%) drinkt alcohol in de weken tussen bevruchting en het moment dat ze weten zwanger te zijn.   

Afscheid van en onderscheiding voor Diane Black, de oprichtster van de FAS stichting. 

Diane Black was betrokken bij de oprichting van de FAS Stichting in 2002 en heeft zich jarenlang actief bezig gehouden met de promotie van wetenschappelijke studies over FAS en FASD. Ook heeft ze in 2010 de Europese FASD alliantie opgericht (EUFASD) op. Deze alliantie organiseert elke twee jaar een groot wetenschappelijk congres in Europa. Als dank voor al haar werkzaamheden is Diane gisteren benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau en ontving zij haar onderscheiding uit de handen van burgemeester Ben Visser uit haar woonplaats Eemsdelta.

Voor meer informatie: info@fasd.nl of via telefoonnummer 06-83808090

De speciale jubileumuitgave van de FASD stichting is te bestellen via de website van de FASD stichting of via de volgende link: jubileumuitgave

 

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram