Doneer nu

13 oktober 2021

Rituelen

Het is bijna Pasen. Alleen al het idee dat het weekend anders gaat verlopen dan anders brengt de nodige onrust in huis. De winkels liggen al weken vol met chocola en ander lekkers. Er zijn allerlei vieringen op school, er zijn extra vrije dagen….. We hebben een aftelkalender gemaakt. Bij Goede Vrijdag staat: Vrij! Een van de kinderen gaat voor zijn eigen en onze gemoedsrust gewoon naar het kinderdagcentrum. Een gewone, voorspelbare dag voor hem. Voor de anderen probeer ik een dagindeling te maken, waarbij actie en rust elkaar afwisselen. Bij Eerste Paasdag staan slingers, het is feest! We ontbijten feestelijk met sinaasappelsap en een ei. Dit moet goed worden voorbereid, want het is zo anders als anders! Net als elk jaar is er een zakje eieren verstopt, altijd op dezelfde plekken, lekker voorspelbaar. En Tweede Paasdag komt ook nog. Dan komt de hele familie bij elkaar. Iedereen neemt wat lekkers mee en we doen gezellige spelletjes. Drukte dus, maar ook gezelligheid. Alle kinderen maken zelf een hapje klaar, iets dat ze zelf lusten. De een wil poffert maken, de ander is dol op eieren, dat worden dus gevulde eieren. Zelf kaasstengels maken doet het ook altijd goed. Het worden geen culinair hoogstandjes, maar als op 2e Paasdag die trotse snoetjes  hun eigen hapje op tafel zetten en er ook nog iets van eten, dan maakt dat alles goed.

In ons gezin staan rituelen hoog op de agenda. Ik ben er zelf een liefhebber van, maar in de loop der jaren heb ik gemerkt dat het de kinderen erg goed doet. Verjaardagen, vakanties en de voorbereidingen, feestdagen, ik maak er zoveel mogelijk foto’s van zodat ik alles van te voren met de kinderen door kan nemen en er zo weinig mogelijk verrassingen zijn. Lastig? Voor mij als volwassene is het soms vervelend dat ik niet even snel het schema om kan gooien zonder gevolgen, ik moet dus goed afwegen of ik het de moeite waard vind om dat te doen. Maar als ik zie hoe de kinderen genieten, zelfs als de dagen zo anders dan normaal verlopen, dan weet ik dat dat het waard is!!

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram