Doneer nu

9 oktober 2021

Maria: Terugblik op mijn schooltijd

Middelbare school

Op de middelbare school merkte ik dat ik niet helemaal goed mee kon komen met mijn klas. Sommige dingen waren voor mij moeilijk te volgen en te begrijpen. Het eerste jaar op de middelbare school deed ik KB, niveau 3. Dit was voor mij erg makkelijk dus mocht ik het tweede jaar naar GTL, niveau 4. Ik KB had ik amper huiswerk en vaak kon ik dit al in de les maken maar bij GTL was dit een heel ander verhaal. Bergen huiswerk en de lesstof was een stuk moeilijker. De vakken waar ik veel moeite mee had waren wiskunde en Engels.  Ik ben nooit goed in rekenen geweest en met Engels schijn ik Dyslectie te hebben want van de grammatica snap ik niet veel. Mijn leraar grapte dan altijd dat ik weer eens een 1 had gehaald, hierdoor zakte de moed mij in de schoenen!   ondanks alle stress, tranen en conflicten thuis, heb ik mijn diploma op niveau 4 gehaald. Ik kreeg het advies mee om door te stromen naar HAVO maar dit wilde ik niet. Ik wilde graag iets gaan doen wat ik leuk vond.

Het MBO

Mijn droom was om actrice te worden dus deed ik auditie voor een musical opleiding. Hier was ik helaas niet goed genoeg voor, ik had niet de goede gezichtsuitdrukkingen. Toen besloot ik om verzorgende te worden. Mensen helpen vind ik leuk om te doen.  Ik kwam in een hele drukke klas terecht met veel kwebbelende dames. Het eerste half jaar ging mij goed af. Veel dingen had ik het vorige schooljaar al gehad met verzorging en biologie.  Na een paar maanden ging ik stage lopen in een bejaardentehuis. In het begin vond ik het leuk om te doen maar na een paar weken merkte ik dat dit niet mijn ding is. Het tempo lag vreselijk hoog, de bewoners waren niet allemaal even aardig en de werkzaamheden vond ik niet leuk om te doen. Op school werd de lesstof steeds moeilijker en er was heel veel huiswerk. Ik kon het niet bolwerken! Aan mijn coach had ik gevraagd of zij mij het overzicht kon bieden in wat ik moest doen en wat wanneer af moest zijn. Dit ging twee weken goed en daarna had ze geen tijd meer voor mij en had ik besloten dat deze opleiding niet voor mij was weggelegd! 

Keuzes maken

Omdat ik niet wist wat ik wilde gaan doen, heb ik een jaar een traject gedaan om uit te zoeken wat voor opleiding ik zou willen gaan doen. Hier ben je minimaal 10 tot 20 weken mee bezig, ik deed er een heel schooljaar over. Dit omdat ik ontzettend aan het twijfelen was wat ik nou wilde gaan doen, iets wat ik goed kon volhouden. Ik was opzoek naar een opleiding die mij structuur bood. Uiteindelijk koos ik voor administratief medewerker op niveau 2.

Eindopleiding

Het eerst jaar ging mij goed af.  Ik zat in een kleine klas en de lessen waren duidelijk vormgegeven. Ook kreeg ik begeleiding vanuit school en keken we samen naar welke opdrachten er gemaakt moesten worden en wat mijn huiswerk was. Dit werkte perfect!

Ik ben tot op het laatste moment van het schooljaar bezig geweest om alles in te leveren en toetsen met een voldoende te behalen maar het is mij gelukt!  het tweede schooljaar en ook mijn laatste schooljaar, ging ik naar een andere school toe. Dit is inprinciepe dezelfde school als waar ik eerder op zat alleen dan op een andere locatie.  Bij de intake gesprekken heb ik heel duidelijk uitgelegd wat mijn problematiek is en dat ik begeleiding nodig ben!  Het kwam allemaal goed beloofden ze mij. Ik kwam in een grote, drukke klas terecht. Op deze locatie werd geen les gegeven. We hadden onze boeken en computerprogramma`s en red je er maar mee en als je vragen hebt, dan kan je naar de docent toe. Bij mijn coach probeerde ik duidelijkheid te krijgen, maar helaas begreep ze gewoon niet wat ik wilde. Ze zag alles door een roze bril. Ze heeft ooit eens tegen mij gezegd: "Kind, laat nou eens al die negatieve ervaringen los en begin opnieuw, zie het als een nieuwe start!" Alsof ik een of andere crimineel ben die op het slechte pad was geraakt.  Ik gaf het op. Zovaak had ik gevraagd of ze een afspraak voor mij wilde maken bij het bureau die huiswerkbegeleiding gaf en elke week had ze weer een andere smoes. Ook vertelde ze mij dat dit bureau mij helemaal niet kon helpen, ze zouden mij alleen hulp kunnen bieden naar het vinden van een zorginstelling. Dit was niet nodig want daar zat ik al! Ik vond het zo raar dat op de andere school waar ik zat ik wel begeleiding kreeg vanuit hetzelfde bureau en bij deze school bleek het niet eens te bestaan!  Uiteindelijk ben ik al mijn boeken maar gaan bestuderen en heb mijn opdrachten gemaakt, vroeg mijn toetsen aan en haalde voldoendes. Er was geen planning en het kon hun ook niet zoveel schelen hoe lang je over de opleiding zou doen, als ik uiteindelijk maar m`n diploma zou halen. Wonder boven wonder ( en vraag niet hoe) heb ik in dat schooljaar mijn diploma gehaald!          

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram