Doneer nu

9 oktober 2021

Toeristische activiteiten met onze puber met FAS

Soms kun je wel jezelf voor je hoofd slaan. De oudste is ook snel overprikkeld . En meestal houden we hier rekening mee in de activiteiten die we ondernemen. Op vakantie gaan, gaat prima. Waar we heen gaan ,maakt niet uit . Mits we uit eten gaan af en toe . Daar geniet ze bijzonder van . En mits ze zelf ook een goede hand in de regie heeft . Zodat ze het voor zichzelf onder controle houdt. Want die regie heeft ze gewoon nodig ! 

Zo ook deze vakantie . Het gaat prima en we vertrekken zelfs naar het buitenland. Naar een omgeving die ze kent. Prima te handelen voor haar. Ze weet wat er is , wat we zien en wie we zien, duidelijkheid . Zelf inbreng hebben in wat we gaan zien. Af en toe een grote mond vooral tegen papa . Is te handelen met veel knuffels en flink af en toe op onze tanden bijten  om er maar vooral niet tegen in te gaan.

Maar heel soms blijven we ook maar gewoon mensen en gaat het  fout . We gaan ook een paar dagen naar een plek die ze nog niet kent , maar we wel graag willen zien. En in de voorbereiding gaat het al fout . We stappen in de auto en ze verwacht dat we lekker gaan rijden. En dan stoppen we snel met rijden om ergens toerist te spelen. Fout twee dat ergens kent ze niet , hebben we haar niet op voorbereid. De eerste tekenen zijn er al ,ze moppert heel wat af tegen natuurlijk weer papa . We hebben honger dus we stappen een restaurant binnen . Zonder eerst te overleggen met haar welke restaurant wat haar goed lijkt . En dan pakt zomaar de serveerster haar lege fles drinken weg. Boos dat ze word. Nee die fles wilde ze houden en maar mopperen tegen schreeuwen aan . Dus maar snel iedereen mee nemen en op naar de volgende activiteit in overleg , dat dan weer wel. Word goed ontvangen maar het gemopper blijft, deze activiteit hebben we van te voren niet bekeken en komen er achter dat hier wel heel erg veel prikkels worden afgegeven door andere mensen. Inplaats van dat we een stap terug doen , (minder prikkels gaan zoeken ) blijven we bij deze activiteit . Hadden we niet moeten doen. Want helemaal overprikkeld komen we daar weer weg met natuurlijk honger en stappen een restaurant binnen. En hier gaat het gigantisch mis . Woedeaanval naar de kleinste van het gezin . Schreeuwt het hele restaurant door. Slaat om zich heen . Kwestie van niks zeggen gewoon opstaan rest Someren mee te komen en .... . Dus met honger naar de auto om prikkelvrij thuis heerlijk te gaan eten. Waarbij ze zelf de beslissing neemt om in bad te gaan en bij te komen. Morgen weer een nieuwe dag en nieuwe kansen . Waarbij we vooral even weer de goede voorbereiding doen. Wie wat waar waarom en hoe ....en vooral hoe ziet dochter de dag en hoe kunnen we haar hierin tegemoet komen , om het voor haar ook handelbaar,begrijpelijk en als vakantie  te houden....

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram