U kent het waarschijnlijk allemaal, een kind met FASD dat het even niet meer aankan. Er moet zoveel, er is al zoveel gebeurd, iedereen zeurt aan het hoofd en houdt niet op. En dan: De uitbarsting, de meltdown zoals vaak wordt gezegd. Soms lijkt het alsof de uitbarsting uit het niets komt. Maar als je het kind beter kent dan kun je er achter komen wat de oorzaak is van de uitbarsting. Is het de vermoeidheid? Het steeds maar proberen te voldoen aan alle eisen van de juf, van mamma? Is het de overprikkeling, de overvraging? Of waren er te veel prikkels in de directe omgeving waardoor het even allemaal te veel wordt?
Als er eenmaal een uitbarsting is dan is het kind even onbereikbaar voor goedbedoelde adviezen. Als je op dat moment tegen het kind praat komt de informatie echt niet binnen. Even laten uitrazen op een veilige manier en plek is dan het beste. Nadien kun je vaak wel even praten. Wat was er gebeurd? Wat hadden we kunnen doen om het te voorkomen?
Het is natuurlijk veel beter om de meltdowns te voorkomen. Te voorzien. Dat vergt enorm veel van de ouders en omgeving van het kind. Steeds monitoren, steeds toezicht. Het kind is nog lekker bezig, zal ik het vast uit de situatie halen? Kan het alles nog aan? Ach, nog eventjes. Tot je net te laat bent.
Het blijft een hele zoektocht. Soms lukt het dat het kind zelf gaat herkennen wanneer het allemaal teveel wordt. Een van mijn kinderen trekt zich dan terug op zijn slaapkamer, eventjes alleen. Zo knap! In de drukke decembermaand wilde hij vaak al direct na het avondeten naar bed. Daar in de rust en de veiligheid kwam hij tot rust, dood vermoeid van alle stress en spanning. Volwassenen met FAS vertellen daar vaak over, de zoektocht naar wat er nodig is om de rust terug te vinden. Welke mechanismes werken en welke niet? Wat kun je aan, qua werk, relaties en al het andere?
Als opvoeder helpt het om te bedenken dat de meltdown niet tegen de omgeving of tegen jezelf is gericht. Stel je verwachtingen bij, overvraag niet, pas je aan aan het kind. Voorkom dat het een manier wordt om te communiceren, om iets duidelijk te maken.