Doneer nu

10 oktober 2022

Van de secretaris - deel 2

Twintig jaar FAS stichting. Een mijlpaal en een moment om bij stil te staan. Want de FAS stichting bestaat idealiter niet; FAS/D is immers volledig te voorkomen. Maar FAS/D bestaat en iedereen die er mee te maken heeft verdient de beste kansen! En dus vieren we 20 jaar FAS stichting en grijpen we het moment aan om terug te blikken maar vooral vooruit te kijken. Ik heb geleerd dat het goed is om bij dergelijke momenten tastbare herinneringen te maken.

Ergens in het voorjaar begonnen we voorzichtig na te denken over hoe we vorm konden geven aan een tastbare mijlpaal en maakbare herinnering, maar ook hoe we daarin tegemoet konden komen aan de vragen die we als stichting regelmatig binnen krijgen. Vaak horen we vanuit betrokkenen met of rondom FAS/D dat de hulpverleners geen kennis hebben van deze aandoening, van hulpverleners weten we dat ze hun collega’s niet kennen of bij hen datzelfde gebrek aan kennis ervaren En al denkende opperde ik: “ik wil een boek uitgeven waar ik alle verhalen bundel van de mensen die zoveel kennis van FAS/D hebben”.

Leuk plan. Simpel idee.

Dat was een leuk idee dachten we en al verder denkende ontdekten we dat het een boek moest worden van hulpverleners voor hulpverleners. Een boek waarin de ene hulpverlener aan de andere uitlegt wat hij doet, waarom hij het doet en zo mogelijk met welk effect. En met dit boek in de hand konden bijvoorbeeld ouders aan hun hulpverleners uitleggen wat er nodig is op school of kan iemand met FAS//D zijn orthodontist vragen om aan bepaalde zaken extra aandacht te geven. Tegelijk kan diezelfde hulpverlener via (nu nog) dit boek zijn collega’s vinden en hen advies vragen, toelichting krijgen en bij hen steun vinden.

Het is nu begin oktober en er is door heel veel mensen al enorm veel werk verricht. Want dat boek gaat er dus komen! Als ik van te voren had geweten hoeveel werk het zou zijn had ik vast iets anders bedacht, maar toch; als ik het enthousiasme zie waarmee iedereen mee helpt en mee denkt, de verhalen lees die geschreven worden, de voorlopige eerste ontwerpen zie dan word ik zo blij. Want dit boek is zoveel meer dan pagina’s vol letters ongevormd tot een leesbaar verhaal! Dit boek biedt zoveel informatie, het verbindt en schept nieuwe mogelijkheden.

Maar goed, om te komen bij de eerste druk moet er eerst geredigeerd worden. En dat is iets meer werk dan ik had verwacht 😊. Ik ga me nog even buigen over de laatste teksten, het zijn er nog maar vijf!

Wil jij dit boek ook? Dat kan! Je kunt het boek binnenkort als pre-order bestellen voor 20 euro. Houd de website in de gaten voor meer informatie!

Opmerking plaatsen

Delen

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram