Doneer nu

13 oktober 2021

Van mij!

Peuters beseffen vaak nog niet dat speelgoed van het vriendje niet mag worden afgepakt. Als een ander kindje een leuke auto heeft dan pak je die gewoon toch af? Als ouder en peuterspeelzaal juf heb je er wel een klus aan om kinderen te leren dat je niet zomaar dingen van iemand mag pakken, maar dat je het eerst moet vragen.

Ik dacht zelf altijd: Als een kind besef krijgt van het feit dat sommige dingen van hunzelf zijn, dat ze dan ook automatisch beseften dat andere dingen dus niet van hen zijn. Vaak werkt het ook zo.

Maar ja, wij hebben te maken met kinderen met FAS. Besef van eigendom is vaak ver te zoeken.  Zo is mijn zoon er van overtuigd dat de schommel in de speeltuin van hem is. En van niemand anders. Andere kinderen mogen er niet op, of worden er af geduwd of al schreeuwend geïntimideerd. In het dorp vraagt hij bij elke tuin of hij op de trampoline of de schommel mag. Elke keer weer leg ik uit dat die schommel, die trampo van een ander kindje is en dat je niet zomaar in de tuin van iemand anders mag gaan om te spelen. Het is net of ik tegen een muur praat. Bij elke tuin, bij elk huis, elke dag weer herhaalt zich hetzelfde tafereel: Mam, ik wil op die schommel, Mam, mag ik op die trampo?

De oudste kwam soms thuis met een voetbal of een tractor. Bal gevonden. Waar? Nou, het lag daar gewoon. Waar dan? Op de oprit  van de buren. Nou, dan is het vast van de buren! Vol ongeloof word ik aangekeken. Dat is niet mogelijk. Terugbrengen!! Tractor? Stond in de speeltuin. Waren er nog meer kinderen? Ja! Nou, dan was hij toch van een ander kindje? Met een blik vol ongeloof word ik weer bekeken. Moeders zijn soms zo lastig.

Laatst kwam de oudste van 15 thuis met een fiets, een hele leuke fiets. Ze zet hem keurig in de schuur. Ik zeg: Wat heb je daar? Nou, gevonden! Waar dan? Aan de kant van het water lag hij en er was niemand bij. Maar: het is toch niet jouw fiets? Ja, maar er was niemand. Maar de fiets is toch niet van jou, dan mag je hem niet pakken! Tja, ik heb hem nu al, ik ga hem houden. Nou nee je gaat hem NU terugbrengen en heel snel!!

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram