Doneer nu

13 oktober 2021

Verleidingen

Sander houdt van beestjes, kleine beestjes. Mieren, spinnen, padden, kikkers, salamanders en hagedissen, hij is er gek op. Hij vindt ze in de tuin, in alle donkere, vochtige hoekjes zit hij te graven en te peuteren, op zoek naar zijn schatten. Met bakjes en emmertjes loopt hij door de tuin met zijn gevonden buit. In de tuin heb ik ook een vijver. En daar kun je zoveel beestjes vinden, de prachtigste libellen en schrijvertjes en natuurlijk kikkers en padden! Er staat een hek rond de vijver, zodat niemand er in kan vallen. Het is een hek van ongeveer 50 cm hoog. Sander staat er altijd bij te kijken en overheen te hangen. Daar, achter het hekje kun je nog veel meer beestjes zoeken en vinden! Maar ja, je mag er nu eenmaal niet naar toe van mamma. Ik betrap hem er een paar keer op dat hij al klaar staat om over het hekje te klimmen. Een emmer op de kop, één voet er op, vasthouden aan het paaltje, en dan…… SANDER…..STOP!!

Ik leg uit waarom het hek er staat, waarom je er niet overheen mag. Sander knikt. Ik loop naar binnen maar kijk nog even om. Daar staat hij weer. Emmer op de kop. Eén voet er op, vasthouden aan het paaltje….. SANDER!!!!!

Ik leg nog maar eens uit, en nog eens en nog eens. Ik stop met uitleggen. Sander, het mag niet. Punt uit!

Maar ja, er zitten kikkers in de vijver. Ik moet toch snappen dat hij daar naar toe moet……..

We voeren wekenlang onze strijd. Ik als opvoeder, hij als kind dat van beestjes houdt.

Ik houd elke dag een oogje in de gaten in de tuin, hij houdt mij in de gaten, we houden elkaar in een wurggreep. En dan, als ik even naar de wc ga en terug kom staat hij er weer, deze keer aan de andere kant van het hekje. SANDER!!!!!!

Even later zitten we naast elkaar op de bank. Ik boos, hij verdrietig. Ik ben uit gemopperd, hij zit met hangende schoudertjes naast me en zegt, half huilend: Mam: Je moet het hekje ook hoger maken.

“Mam, je moet het hekje ook hoger maken.”

Het dringt ineens tot me door: IK moet iets veranderen aan de situatie. IK ben de sleutel tot de oplossing. Ik voed een kind met FAS op. Dan gelden er andere regels. Hij kan er niets aan doen. IK moet veranderen en hem beschermen tegen verleidingen, gevaar en de boze buitenwereld.

Berouwvol leg ik een hand op zijn schouder. Je hebt gelijk, Sander. Ik ga een hoger hekje maken. Dan kun je er niet meer overheen. Dan hoef je er dus van jezelf niet meer overheen. Die weg is afgesloten. Je bent tevreden omdat je nu rustig door het hekje heen naar de kikkers en libellen kunt kijken.

Opvoeden van kinderen met FAS: alle geijkte opvoedingsmethodes loslaten, er uit halen wat je kunt gebruiken en vooral zelf, intuïtief soms, beslissen wat goed is voor je kind, voor mijn Sander!

FASD Stichting

KvK: 02078380
RSIN: 816226222

Wij zetten ons in om via voorlichting en wetenschappelijk onderzoek FASD te voorkomen. Daarnaast geven wij ondersteuning aan families en hulpverleners en behartigen wij onze belangen bij overheden, instellingen en industrie. Wil jij ons steunen?
Doneer nu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram